Limoncello tiramisu met lemoncurd
Ingrediënten
Instructions
-
Bekleed een bakblik (ik nam 25 x 25) met bakpapier.
-
Roer in een kleine pan de hele eieren, eidooiers, suiker en citroensap door elkaar.
-
Verwarm middelhoog vuur, onder voortdurend roeren, tot het dikker wordt tot een gelachtige consistentie, ongeveer 10-15 minuten.
-
Haal het van het vuur en roer er een klontje boter per keer door, tot alles is gesmolten.
-
Zeef de lemon curd om eventuele klontjes te verwijderen (optioneel). Doe de lemon curd in een kleine kom om volledig af te koelen voor gebruik.
-
Meng in een grote kom de eidooiers en de suiker door elkaar en verwarm au bain marie.
-
Klop het eidooiermengsel tot de meeste suiker is opgelost en het mengsel warm, luchtig en bleek van kleur wordt, ongeveer 5-7 minuten.
-
Voeg de mascarponekaas direct toe aan het warme eimengsel. Klop tot de mascarponekaas volledig en zonder klontjes in het mengsel is gesmolten.
-
Voeg in een andere grote mengkom slagroom en vanille-extract toe en klop de slagroom op.
-
Voeg de slagroom toe aan het mascarponemengsel en spatel rustig door.
-
Schenk de limoncello in een slee en dompel elke lange vinger heel kort (1 seconde per kant) in de limoncello om beide kanten te bedekken en laat het overtollige eraf druipen. Leg de geweekte lange vingers op de bodem van je met bakpapier beklede blik.
-
Strijk een deel van de mascarponecrème over de lange vingers tot een gelijkmatige laag.
-
Herhaal het weken van lange vingers en leg nog een laag op de mascarpone. Bedek met de resterende mascarponecrème en strijk glad met een spatel.
-
Doe je afgekoelde lemon curd in een spuitzak. Knip de punt van de zak af. Spuit een gelijkmatige laag lemon curd op de laatste mascarponelaag en creëer een motiefje met een vork.
-
Zet de tiramisu minimaal 6 uur of bij voorkeur een nacht in de koelkast voordat je hem serveer.